Bel direct 088 - 80 10 300

Bijen- / Wespenplaag

 

Wespennest
Een wespennest herbergt vaak wel meer dan 5.000 wespen. Altijd een koningin omringd met werksters. De werksters hebben een angel en kunnen steken als ze agressief worden. Een bij kan slechts 1 maal steken, omdat zijn angel weerhaken bevat. Een wesp trekt zijn angel terug en kan wel 10 keer steken. Naast het gif worden ook lokstoffen geïnjecteerd, zodat de andere wespen uit het nest ook worden aangetrokken en agressief worden.

Wespensteek
Iedereen reageert verschillend op zo’n steek. Bij de meeste mensen onstaat er een rode pijnlijke zwelling die gemiddeld zo’n 2 dagen aanhoudt. Bij een steek in de zachte gedeeltes zoals het ooglid, zal de zwelling dikker zijn. Als het insect wordt ingeslikt of ingeademd, moet direct hulp worden gezocht van mensen die daar verstand van hebben. Dat is een spoedsituatie, men zou kunnen stikken omdat de luchtwegen verstopt raken.

Allergie 
Bij iemand die allergisch is kan één enkele steek gevaarlijk zijn. Om allergisch te worden, moet men minstens eenmaal in zijn leven gestoken worden. De tweede steek zal dan een allergische reactie veroorzaken, pas dan weet u of u allergisch bent.

Wat te doen?
In het kort komt het erop neer dat u het volgende kunt doen als u geprikt wordt:
· Verwijder snel de angel met een pincet of uitgegloeide naald, niet knijpen (dat voorkomt dat het gifzakje leeggedrukt wordt). Of zuig het gif op uit de wond.
· Leg een ijsblokje of koude kompres op de plek van de steek.
· Eventueel deppen met met azijn na een wespensteek en deppen met verdunde ammonia na een bijensteek.
· Als u heel misselijk wordt of rare dikke bulten krijgt op allerlei plekken dan moet u snel de dokter waarschuwen.
  
Muizendokter

Bel me terug

 

Naam
Tel.
Betreft
 

disclaimer | info@wespendokter.nl